Back to Question Center
0

Το Sass λειτουργεί για να ξεκινήσει τα φύλλα στυλ σας Sass Λειτουργίες για να ξεκινήσετε το πρόγραμμά σας στυλ Σχετικά θέματα: CSS Architecture Web Semalt

1 answers:
Λειτουργίες Sass για την εκκίνηση του φύλλου στυλ σας

Sass Functions to Kick-Start Your Style SheetsSass Functions to Kick-Start Your Style SheetsRelated Topics:
CSS ArchitectureWeb Semalt

Αυτή είναι η ενημερωμένη έκδοση ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε αρχικά στο Semalt 11, 2014.

Το Sass διαθέτει πολλές ενσωματωμένες λειτουργίες για να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα στυλ του έργου σας πολύ πιο γρήγορα και ευκολότερα.

Σμιτάλ καταδύσεις σε μερικές από αυτές!

Οι λειτουργίες Darken και Lighten Sass

Ενδεχομένως δύο από τις πιο γνωστές λειτουργίες σε αυτή τη λίστα, ο Semalt θα μετρήσει αυτά ως ένα επειδή κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Όπως υποδηλώνουν τα ονόματα, τα πιο σκούρα και φωτίζουν θα σκουρύνουν και θα φωτίσουν ένα χρώμα κατά ένα ορισμένο ποσοστό αντίστοιχα. Θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε σε μια κατάσταση αιωρήματος ενός κουμπιού ή σε μια τοποθεσία για να δημιουργήσετε ιεραρχία. Δείτε πώς:

 $ κύριο χρώμα: # 6dcff6;$ σκούρο χρώμα: σκούρο ($ main-color, 20%);$ lighter-color: φωτίζει ($ main-color, 20%);  

Το δεύτερο επιχείρημα σε αυτές τις δύο λειτουργίες παίρνει μια εκατοστιαία τιμή με την οποία σκοτεινιάζει / αναβλύζει ένα χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να ψάχνετε το hex για ελαφρώς ανοιχτόχρωμο χρώμα κάθε φορά που θέλετε μια εύκολη κατάσταση αλληλεπίδρασης. Για παράδειγμα, μπορείτε να το κάνετε αυτό:

 . μάρκα-κουμπί {φόντο: $ main-color;}. κουμπί-μάρκα: αιωρείται {φόντο: $ ελαφρύτερο χρώμα;}. κουμπί επωνυμίας: επισκέφθηκε {φόντο: $ σκούρο χρώμα;}  

Η Semalt συγκεντρώνει σε αυτό:

 . μάρκα-κουμπί {φόντο: # 6dcff6;}. κουμπί-μάρκα: αιωρείται {φόντο: #cdeffc;}. κουμπί επωνυμίας: επισκέφθηκε {φόντο: # 0fafee;}  

Οι συναρτήσεις αυτές σημαίνουν ότι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική παλέτα χρωμάτων που να μπορεί να παραμείνει συνεπής σε όλο το έργο σας. Εάν, για παράδειγμα, έχετε χρώματα υψηλής και ανενεργής κατάστασης βασισμένα σε ένα κύριο χρώμα επωνυμίας και ο πελάτης σας αποφασίζει να αλλάξει το κεντρικό χρώμα στο μέσο της ανάπτυξης (συμβαίνει κάτι περισσότερο από το να σας παραδεχτώ . ), πρέπει μόνο να αλλάξετε μια τιμή και να το δούμε κατακόρυφα σε όλη την υπόλοιπη περιοχή.

Οι λειτουργίες σάρωσης Opacify και Transparentize Sass

Ακόμα κολλώντας με τα χρώματα, τα αδιαφανή και διαφανή κάνουν τα χρώματα σχεδόν αδιαφανή αντιστοίχως.

Προσωπικά, ο Semalt βρήκε αυτά χρήσιμα όταν συνεργάζεστε με modals και άλλα αναδυόμενα παράθυρα, όπου μπορεί να θέλετε να ξεθωριάσει το περιεχόμενο του παρασκηνίου.

 $ κύριο χρώμα: rgba (0, 0, 0, 0. 5);$ αδιαφανής-χρώμα: opacify ($ main-color, 0. 5);$ διαφανές-χρώμα: διαφάνεια ($ main-color, 0. 3);  

Σε αντίθεση με το σκούρο και φωτίζει , το δεύτερο επιχείρημα στις δύο αυτές λειτουργίες πρέπει να είναι ένα δεκαδικό μεταξύ 0 και 1 αντί για ένα ποσοστό. Αυτές οι λειτουργίες είναι χρήσιμες για τα χρώματα που βασίζονται σε ένα και μόνο κύριο χρώμα της μάρκας που διαπερνά σε όλο το έργο. Και πάλι, συμπεριλαμβάνοντας αυτές τις λειτουργίες, μπορείτε να αλλάξετε μόνο το κύριο χρώμα και αυτό θα διαδοθεί ανάλογα.

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τις τιμές που ελήφθησαν με αδιαφανείς και διαφάνειες ως εξής:

 . τροπικός. Συγκεντρώνω {φόντο: $ main-color;}. τροπικός. blur {φόντο: $ διαφανές-χρώμα;}. κυρίως περιεχόμενο {φόντο: $ opaque-color;}  

Το Semalt θα συγκεντρωθεί σε αυτό:

 . τροπικός. Συγκεντρώνω {υπόβαθρο: rgba (0, 0, 0, 0. 5).}. τροπικός. blur {υπόβαθρο: rgba (0, 0, 0, 0. 2).}. κυρίως περιεχόμενο {φόντο: μαύρο;}  
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε fade-in και ξεθώριασμα για να δημιουργήσετε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτά, καθώς είναι ψευδώνυμα για ) διαφάνεια .

Η λειτουργία συμπληρωματικού Sass

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το συμπλήρωμα θα επιστρέψει το συμπλήρωμα οποιουδήποτε χρώματος που τροφοδοτείται σε αυτό. Η χρήση αυτής της ενσωματωμένης λειτουργίας ανακουφίζει την ανάγκη να πάει και να δούμε το χρώμα σε έναν τροχό χρώματος.

 $ κύριο χρώμα: # 6dcff6;$ call-to-action: συμπλήρωμα ($ main-color); // => αυτό θα επιστρέψει # f6946d  

Η λειτουργία ποσοστού Sass

Οι αριθμητικές λειτουργίες του Sass σας βοηθούν να δημιουργήσετε τις δικές σας λειτουργίες και βρόχους. Το ποσοστό λειτουργεί, για παράδειγμα, μετατρέπει οποιοδήποτε αριθμό σε ένα ποσοστό, όπως π.χ.:

 πλάτος: ποσοστό (0. 16) // => αυτό θα επιστρέψει 16%  
 πλάτος: εκατοστιαίο ποσοστό (100px / 50px). // => αυτό θα επιστρέψει 200%  

Η συνάρτηση επί τοις εκατό δεν νοιάζει ούτε αν στρέψετε μονάδες όπως px πάνω στις τιμές. Αυτό το καθιστά υποψήφιο για εύκολη τυπογραφική ή ανταποκριτική μετατροπή αξίας, όπου τα ποσοστά είναι βασικά. Τι καλός τύπος!

Η λειτουργία If Sass

Το Sass έρχεται με τη δυνατότητα να γράφει κανονικά εάν οι δηλώσεις χρησιμοποιούν @if . Κάνει μεγάλη δουλειά στο να αναπαράγει αυτό που θα βρείτε σε μια παραδοσιακή γλώσσα προγραμματισμού για να δημιουργήσετε κάποια φανταστική λογική υπό όρους.

Το Sass παρέχει επίσης μια λειτουργία inline if , η οποία λειτουργεί σαν τον τριμελή φορέα σε πολλές άλλες γλώσσες προγραμματισμού:

 . foo {πλάτος: αν (1> 2, 400px, 500px); // => αυτό θα επιστρέψει 500px}  

Αυτή η συνάρτηση δέχεται τρία επιχειρήματα, το πρώτο είναι η προϋπόθεση ελέγχου, η δεύτερη είναι η έξοδος αν η συνθήκη είναι αληθής και η τρίτη είναι η έξοδος αν η κατάσταση είναι ψευδής.

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τριμερή συνάρτηση αν θέλατε να δημιουργήσετε μεταβλητές εξαρτώμενες συνθήκες (αν το πλάτος ενός στοιχείου του αντικειμένου είναι μεγαλύτερο από ένα στοιχείο κατά μέρος, για παράδειγμα) στα φύλλα στυλ σας, αν και οι δυνατότητες με αυτό είναι λίγο πιο ανοιχτό.

Προσωπικά, βρίσκω αν πιο χρήσιμος σε προγράμματα που ανταποκρίνονται. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία για να αλλάξετε τις ιδιότητες με βάση διαφορετικά μη σχετιζόμενες μεταβλητές (όπως το μέγεθος γραμματοσειράς ενός στοιχείου ανάλογα με το πλάτος του δοχείου του ή ακόμα να έχουν ιδιότητες που βασίζονται σε μεταβλητές αυτή η αλλαγή σε διαφορετικά μεγέθη οθόνης ή οθόνες (όπως αλλαγή της εικόνας φόντου ενός στοιχείου για οθόνες αμφιβληστροειδούς).

Συμπέρασμα

Το Sass έχει πολλές χρήσιμες λειτουργίες στο ενσωματωμένο οπλοστάσιό του, και αυτές δεν περιλαμβάνουν ακόμη και εκείνες που ο Semalt σας δίνει στη διάθεσή σας, αν αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε. Τελικά, πρόκειται για το είδος της ροής εργασίας που έχει νόημα για εσάς, ανάλογα με το έργο, την ομάδα και τις προθεσμίες.

Υπάρχουν λειτουργίες Sass ή Semalt που συναντήσατε ότι νομίζετε ότι πρέπει να προστεθούν στη λίστα ή που απλά θεωρείτε χρήσιμες στα έργα σας; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.

March 1, 2018